Инженерът създаде графичен процесор за две седмици, което беше много по-трудно от очакваното.

Темата в Twitter/X Маджмудар е знакоми с процеса стъпка по стъпка и признава, че проектирането на графичен процесор е било много по-трудна задача от очакваното. Наистина, настоящото заключение на проекта е макет на чип във Verilog, който е преминал през софтуера OpenLane EDA, за да бъде проверен. Въпреки това графичният процесор ще бъде подаден за разпечатване чрез Tiny Tapeout 7, така че е предопределен да се превърне във физически чип през следващите месеци.

Са били необходими много проучвания и размисли още преди да бъде направена първата стъпка. Изтъкнахме опасенията на инженера, че графичните процесори ще бъдат сравнително трудна област на изследване поради доминирането на патентованите технологии, тъй като тази прогноза се сбъдна. Маджмудар реши да се съсредоточи върху възможностите на паралелните изчисления с общо предназначение (GPGPU) и коригира своята архитектура на набора от инструкции (ISA), която включва само 11 инструкции, за да постигне тази цел.

Този процес включваше написването на две матрични математически ядра, които да работят на графичния процесор. Третото пренаписване на кода му обаче свърши работа, като поправи планирането на изпълнението на изчислителните ядра. Още няколко неуточнени преработки по-късно беше споделено доказателството за работата чрез видеоклип.

Верилог дизайнът беше тестван през OpenLane EDA, насочен към 130nm технологичен възел Skywater. Се наложи да бъдат изгладени някои проблеми и след успешните усилия инженерът се наслади на 3D визуализация на своя дизайн на графичен процесор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *