Новият скафандър може да преработва урината на астронавтите в питейна вода

Трябва да прекарат седмици и дори месеци далеч от Земята, близките си и топлата прегръдка на гравитацията. Урината, която изхвърлят в скафандъра си, просто се отмива или изхвърля, когато се върнат в космическия кораб.

Във вселената на Дюн тези костюми се наричат “тихи костюми” и могат да улавят влагата, за да я преработват в питейна вода, докато войниците се придвижват и се бият из безплодния пустинен свят Аракис. Предложените в реалния живот костюми правят приблизително същото нещо.

Новите скафандри имат “вакуумен външен катетър, водещ до комбинирано устройство за обратна осмоза”, което астронавтите носят на гърба си, казва в съобщение за пресата водещият автор на изследването и член на изследователския екип София Етлин. НАСА и Axiom Space вече са одобрили дизайна на скафандъра за своите лунни мисии, но изглежда, че тази нова филтрираща система може да бъде добавена към тях.

Скафандърите могат да се използват и за пилотираната космическа мисия до Марс в началото на 2030 г.

Това означава, че почти всеки астронавт, който е ходил в космоса или на Луната, е ходил по малка нужда в космическите си панталони. НАСА не е приела официално новия дизайн на скафандъра на Weill Cornell Medicine и Cornell University за нито една от предстоящите си космически мисии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *