ChatGPT безспорно е вече осъзнат от повечето потребители

Широкоразпространеното убеждение на потребителите е, че популярният голям езиков модел (LLM) е съзнателен, една особеност към странната динамика на индустрията на изкуствения интелект. Публикацията в списание “Neuroscience of Consciousness”, съавторство с когнитивния невролог от Университетския колеж в Лондон Стивън Флеминг, показва, че колкото повече хора използват LLM, толкова по-вероятно е да смятат така. Флеминг и Комбато са попитали участниците и колко често използват ChatGPT.

Изследователите откриват, че хората, които често използвали чатбота, изглежда са развили теория на съзнанието, или концепция за ИИ като мислеща и чувстваща същност, спонтанно през времето, в което са се занимавали с него. “Тези резултати демонстрират силата на езика”, казва Комабто, “защото само един разговор може да ни накара да мислим, че агент, който изглежда и работи много различно от нас, може да има ум.” Тези открития биха могли да имат значение за бъдещите мерки за безопасност на ИИ.

“Наред с емоциите, съзнанието е свързано с интелектуалните способности, които са от съществено значение за моралната отговорност: способността да се формулират планове, да се действа умишлено и да се осъществява самоконтрол са принципи на нашите етични и правни системи”, обяснява Комбато.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *