Новите лаптопи с чип Snapdragon X имат по-малък пазарен дял от х86.

Линия напроцесори Snapdragon X на Qualcomm, беше очаквана да промени пазара на компютрите с изкуствен интелект, но не успя да получи достатъчно положителен отговор от потребителите. Главният изпълнителен директор на Qualcomm твърди, че ARM може да завладее 50% от пазара на персонални компютри с Windows в рамките на 5 години, но предприятието посочва, че този път ще бъде дълъг. Въпреки че Snapdragon X процесорите са достатъчно способни, техните цени не привличат голяма част от потребителите. Това означава, че процентът на приемане не е толкова висок.

SKU Snapdragon X Elite са на пазара относително недавно, което води до значителни разлики в сравнение с x86 процесорите и влияе на резултатите. Възниква въпросът дали начинанието на ARM с Windows е неуспешно. Освен това, реалното търсене на компютрите с изкуствен интелект все още предстои да се разкрие на пазара. Дебютът на процесорите Ryzen AI 300 на AMD и Lunar Lake на Intel ще даде по-ясна представа за начините, по които опциите на ARM се сравняват с x86 по отношение на производителността на изкуствения интелект.

Процесорите Snapdragon също ще се сблъскат с допълнителна конкуренция в бъдеще от страна на NVIDIA, които също се очаква да се включат в надпреварата за персонални компютри с изкуствен интелект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *