Нова находка на Curiosity: Жълти кристали на Червената планета

Последният марсоход намери поле от скали, направени от чиста сяра, което може да съдържа важна информация за водата на Червената планета. Новото откритие се случи, когато Curiosity премина през скала и я случайно разчупи.

Вътре се откриха блестящи жълти кристали, които се оказаха елементарна сяра. Учените от НАСА казаха, че откриването на това поле от камъни е като намиране на оазис в пустинята.

Те сега ще трябва да обяснят присъствието на чистата сяра там. Чистата сяра се среща естествено във вулканичните райони в резултат на окислението на сероводорода.

В региона, който Curiosity изследва, няма признаци на минала вулканична дейност, но намерената сяра може да е образувана чрез окисление на серни съединения поради микробна дейност. Марсоходът събира информация за места в древния терен на планетата, които биха могли да осигурят хранителните вещества, необходими за евентуално формиране на микробен живот на Марс.

Въпреки че не можа да вземе проба от серните скали, тъй като те бяха твърде малки и крехки, марсоходът откри голяма скала, наречена “Мамутските езера”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *