Стив Джобс предсказа технология, подобна на днешните чатботове още през 1983 г.

Сега един новозаглавен клип от 1983 г. разкрива, че Джобс може би е изпреварил времето си повече, отколкото сме предполагали. Най-новата дигитална изложба на архива на Стив Джобс включва невиждани до сега видеоматериали от презентация, представена от технологичната легенда на Международната конференция по дизайн през 1983 г.

В клипа Джобс казва, че макар да обича да чете книгите на Аристотел и Платон, му се иска да може да им задава въпроси. Ето защо, през следващите 50 до 100 години той си представя машина, която ще може да съдържа „основния дух на човека, основния набор от принципи или всеки основен начин да гледа на света“.

„Когато се появи следващият Аристотел, може би ако той носи със себе си една от тези машини през целия си живот, през целия си живот, и въвежда всички тези неща, тогава може би някой ден, след като човекът е мъртъв и си отиде, ще можем да попитаме тази машина: „Хей, какво би казал Аристотел?“, пита риторично Джобс по време на речта си. Около 40 години по-късно изглежда, че обществото догонва предсказанието на Джобс с появата на генеративни инструменти за изкуствен интелект, като например големи езикови модели. Такива инструменти се използват да интерпретират подкани и да генерират нови изходи от текст, изображение или звук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *