Гугъловата изкуствена интелигентност реши 4 от 6 математически задачи на едно от най-трудните състезания в света.

Всяка година учениците участват в състезание, където изпъкват своите математически умения в избрана страна домакин. Те се стремят да решат задачи, които предизвикват страх у другите участници. Решенията на учениците бяха оценявани от професор Сър Тимъти Гауърс и д-р Джоузеф Майерс, които са предишни носители на златни медали и са част от комитета за избор на задачи в Международната олимпиада по математика 2024.

Учениците се изправят пред предизвикателството да постигнат високи резултати, като се състезават за златни медали. Интелигентният алгоритъм постигна резултат от 28 точки от 42, което е само с една точка под необходимите 29 за златен медал. Въпреки това, той постигна перфектен резултат по най-изискваната задача в състезанието, като реши задачата в рамките на няколко минути.

Обаче, две комбинаторни задачи останаха нерешени. Един от проблемите е, че човешките участници имат ограничено време за решаване на задачите, докато алгоритъмът може да реши задачи бързо, но понякога изисква по-дълъг период от време за други задачи. Сър Гауърс отбелязва, че ако човешките участници имаха повече време, те биха могли да постигнат по-добри резултати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *