Използване на ИИ за шпиониране през HDMI кабели – възможна заплаха за компютърната сигурност

Атаките могат да бъдат осъществени чрез множество методи, включително чрез използване на антени, поставени извън сграда, за прихващане на сигнали от HDMI кабели. Те казват, че подобно шпиониране е било много по-лесно в дните на аналоговите видеосигнали, тъй като цифровото предаване, използвано за видео с висока разделителна способност, е много по-сложно. По-сложна, но това не означава, че задачата е невъзможна. Според Федерико Ларока от Университета на републиката в Уругвай той и екипът му са разработили модел на изкуствен интелект, който може да реконструира цифрови сигнали от изтекли сигнали на разстояние няколко метра.

Стандартите TEMPEST на NSA предвиждат защити за предотвратяване на електромагнитно излъчване, което хакерите могат да прихванат и интерпретират. Според екипа хакерите биха могли да прихванат сигналите, дори да стоят извън сградата с антена. Те биха могли също така да поставят малко устройство, което улавя сигналите и или предава данните, или някой ги възстановява физически. Изследователите обучават модела на изкуствения интелект, като използват набор от съвпадащи оригинални и прихванати сигнали.

След това са използвали софтуер за разпознаване на текст върху възстановеното изображение и са го сравнили с оригиналното изображение на екрана. При тестовете им процесът на подслушване е интерпретирал погрешно приблизително 30% от символите. Екипът твърди, че процентът на грешките е достатъчно нисък, за да могат хората все пак да прочетат точно по-голямата част от текста. Това, което е обезпокоително, е, че подобни атаки стават все по-успешни.

Предишният най-съвременен метод за атака е бил с около 60% по-податлив на грешки от този, който екипът на Ларока е разработил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *