В орбита има над 2000 стари ракети – това е рядък поглед към една от тях

Няколко месеца по-късно космическият апарат ADRAS-J (Active Debris Removal by Astroscale-Japan) на Astroscale завърши преследването на японска ракета, заседнала в орбита повече от 15 години. ADRAS-J засне горната степен на ракетата H-IIA от разстояние няколкостотин метра, след което се оттегли.

Това е първото публично оповестено изображение на космически отломки, заснети от друг космически апарат с помощта на операции за рандеву и сближаване. Оттогава насам Astroscale извърши по-сложни маневри около горната степен на H-IIA, която не е била контролирана, откакто през януари 2009 г.

Сателитът на Astroscale завърши две маневри за облитане на горната степен на H-IIA на 15 и 16 юли, като разгледа всички страни на ракетата, докато тя се издигаше на повече от 560 км над планетата.

Инженерите искаха също така да измерят скоростта на въртене и оста на въртене на горната степен. На пръв поглед горната степен изглежда забележително подобна на начина, по който изглеждаше при изстрелването.

Това е същината на предизвикателството за ADRAS-J, тъй като ракетата е без двигател и не може да задържи позицията си. В горната степен също така липсват лазерни рефлектори и мишени, които биха помогли на приближаващ се космически кораб.

Този тип сложни маневри, известни като операции за среща и сближаване (RPO), са обичайни за космическите кораби с екипаж и товари около Международната космическа станция. Други търговски сателити са демонстрирали полети във формация и дори скачване с космически кораб, който не е бил проектиран да се свързва с друг апарат в орбита.

През 2003 г. Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ изстреля малък сателит, наречен XSS-10, за да инспектира горната степен на ракета “Делта II” в орбита, но той имаше преднина. ADRAS-J е първата мисия, която се приближава до космически отломки, което е свързано с повече предизвикателства.

В горната степен на H-IIA липсват лазерни рефлектори и помощни средства за насочване, които биха помогнали на приближаващия се космически кораб да се ориентира. Преди няколко години Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) сключи публично-частно партньорство с Astroscale, за да демонстрира технологиите, които частният сектор може да използва за отстраняване на големи парчета космически отпадъци, които се намират в ниска околоземна орбита.

Същите роботизирани технологии биха могли да се прилагат и при мисии за обслужване на спътници или зареждане с гориво. С допълнителна финансова помощ от JAXA Astroscale разработва последваща мисия, наречена ADRAS-J2, която да се скачи със същата ракета H-IIA, която е посетена от настоящата мисия, след което да я насочи по траектория за връщане в атмосферата.

Броят на активните спътници също се е увеличил до над 7000, което се дължи на изстрелването на мегаспътници като интернет мрежата Starlink на SpaceX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *