Откритие на тайнствени структури под ледените води на Южния полюс от подводен апарат

През последните 27 дни подводницата пропътува повече от 900 километра, включително 16 километра директно в самата “кухина”, за да изследва това как ледниците се топят по-бързо в близост до силни подводни течения и да разгледа топографията на един важен леден шелф. Експертите отбелязват, че западната част на ледения шелф се различава значително от източната, която е по-дебела и поради това се топи по-бавно. Подводницата предоставя карти с висока разделителна способност на долната част на леда.

Ледените шелфове са част от океана и представляват важна защита, като предотвратяват вливането на лед от сушата в океана и повишаването на морското равнище. Подводницата “Ран” извърши 14 мисии, картирайки около 50 квадратни мили лед. Резултатите откриват, че много предположения за топенето на долната част на ледниците не отговарят на истината и че настоящите модели не могат да обяснят сложните модели, които виждаме.

Екипът открива, че различната скорост на топене на източните и западните части на ледения шелф Дотсън може да се обясни с явление, известно като модифицирана циркумполярна дълбока вода (mCDW). Първоначално мисията на екипа беше да проучи близкия ледник Твейтс, но средата се оказа твърде трудна за достъп, така че ледник Дотсън беше избран за тестване на оборудването и методите. Проучванията бяха проведени през 2022 г., а екипът се върна по-рано тази година, за да види какви промени са настъпили в ледения шелф.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *