Един ред ускорява зареждането на Linux с милисекунди

Инженерът на Linux, Колин Йън Кинг, откри, че подравняването на плочата в кода на ACPI може да направи зареждането на Linux по-бързо. Това беше прието с ентусиазъм, тъй като тестванията сочат средно спестяване от ~35000 usec в acpi_init при използването на изравнената версия.

Като система с отворен код, много хора работят безплатно за подобряване на операционната система Linux. Въпреки че това може да изглежда незначително, оптимизациите имат голямо значение, тъй като се използва в много бекенд системи, сървъри и устройства за интернет на нещата.

Linux се използва на 96,3% от най-големите 1 000 000 уеб сървъра и на над 460 от 500-те най-големи суперкомпютъра. Също така, Linux е предпочитана операционна система за устройства за интернет на нещата, като се отчита пазарен дял от 68% от този сегмент.

Това означава, че дори изглеждащата малка промяна може да има голямо въздействие, като потенциално спестява дни, месеци и години работни часове, когато се умножи на милиардите устройства с Linux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *