Мистериозен организъм открит в езеро може да промени историята на живота около нас.

Изглежда, че екип от изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли са открили нов вид същество, което обитава солените плитчини на езерото Моно. Това същество е от сестринска група на животните, и се смята, че може да помогне за разбирането на произхода на животинското царство преди 650 милиона години.

Хоанофлагелатът е важен модел за изучаване на прехода от едноклетъчни към многоклетъчни организми. Този хоанофлагелат се отличава със своето микробиом, което го прави първото известно създание от този вид със стабилна физическа връзка с бактериите, вместо да се храни само с тях.

Въпреки че тези организми се виждат само под микроскоп, те могат да предоставят важна информация за живота в океаните преди еволюцията на животните. Изследователите вярват, че хоанофлагелатите от езерото Моно могат да представляват нова моделна система за изучаване на еволюцията.

Въпреки това те се сблъскват с предизвикателство да съберат достатъчно проби от този вид същество, тъй като само малък брой от пробите съдържат тези енергични микроорганизми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *