NASA с откритие за Земята от съществена важност, подобно на гравитацията

Полярните ветрове си взаимодействат с реактивните потоци, за да подпомогнат по-голямата част от метеорологичните модели по цялото земно кълбо. Досега за полето се изказваха само теории, но екип на NASA, включващ учени от университета в Лестър, изпрати ракета в полето и го измери за първи път. Това означава, че Земята вече има три енергийни полета: гравитацията; магнитното поле, което предпазва планетата от космическата радиация, и амбиполярното електрическо поле.

Д-р Глин Колинсън, главен изследовател на мисията „Издръжливост“ в Центъра за космически полети „Годард“ на NASA в Грийнбелт, щата Мериленд, заяви: „Всеки път, когато космически апарати са прелитали над полюсите на Земята, те са усещали този свръхзвуков вятър от частици, наречен полярен вятър. Тази област е толкова фундаментална за разбирането на начина, по който функционира планетата. То е тук от самото начало, заедно с гравитацията и магнетизма.

От самото начало то е издигало частици в космоса и е разтягало небето“. Полето е трудно за откриване, тъй като е изключително слабо – само 0,55 волта. Но то е достатъчно, за да увеличи почти три пъти височината на скалата на йоносферата – част от горната атмосфера, която се намира между 50 и 900 километра над морското равнище.

Скалната височина описва колко бързо атмосферата изчезва, което означава, че йоносферата остава по-плътна на по-големи височини, отколкото би била без нея. „Въпреки че е слаб, той е изключително важен, противодейства на гравитацията и издига небето нагоре. Тя е като конвейер, който издига атмосферата в космоса“, добавя д-р Колинсън.

„Половин волт е почти нищо – той е силен колкото батерия за часовник. Екипът смята, че всяка планета с атмосфера вероятно има амбиполярно поле. За да се изстрелят в амбиполярното електрическо поле, учените трябваше да пътуват до най-северно разположената площадка за изстрелване в света, на площадката Ny-Alesund в Шпицберген, Норвегия, само на няколкостотин километра от Северния полюс.

Мисията, започнала през 2016 г., е наречена “Издръжливост” по името на кораба, с който Ърнест Шакълтън пътува до Антарктида през 1914 г.

Д-р Колинсън завършва: „Какво прави Земята специалното място, което всички наричаме свой дом? Една от причините може да е свързана с енергийните полета, които създава нашата планета. Едно от тях е гравитацията.

Тя е важна за живота, защото поддържа атмосферата ни. Второто поле е магнитното поле, което предпазва нашата планета от потока частици, който идва от Слънцето. Нашата ракета откри и най-накрая измери номер три.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *