Рекорд за производителност от световно мащабно бе подбит от революционно екологично охлаждащо устройство.

Новата еластокалорична технология представлява промишлен интерес. Тя може да увеличи ефективността си с над 48% и да се използва за справяне с екологичните предизвикателства. Твърдотелните еластокалорични хладилни системи са базирани на латентната топлина при цикличния фазов преход на сплави с памет на формата (SMA).

Те осигуряват екологична алтернатива, без парникови газове и са 100% рециклируеми и енергийно ефективни. Изследователският екип се съсредоточи върху увеличаването на температурния подем между нискотемпературния източник и високотемпературния радиатор. Те избраха три NiTi сплава с различни температури на фазов преход, които да работят в различни температурни области.

След избора на сплавите, екипът съгласува работните температури на всеки модул със съответните температури на фазов преход. Това разшири температурния прозорец на устройството до над 100 K, което засили ефективността на охлаждането. Професорите Сун Цинпин и Избрани успешно разработиха еластокалорични материали и архитектури, които вече имат множество патенти и публикации във водещи списания.

Екипът планира да продължи разработването на високоефективни сплави и устройства за еластокалорично охлаждане при отрицателни и високи температури. Те се стремят да оптимизират свойствата на материалите и да разработят високоенергийно ефективни охладителни системи с цел подкрепа на комерсиализацията на тази иновативна технология.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *