Учени направиха прозрачна мишка с боя, открита в известна марка чипс.

Експериментите са насочени към откриването на по-добри методи за виждане на тъкани и органи в човешкото тяло, затова изследователите избират тартразин – молекулите на оцветителя абсорбират синята и ултравиолетовата светлина, което улеснява проникването на светлината през кожата на мишките. Зихао У, водещ автор на изследването, обяснява, че за тези, които разбират фундаменталната физика зад това, е лесно да разберат значението на резултатите, но за останалите изглежда като магически трик. Изследователите тестват боята върху проби от мишки и сурови пилешки гърди, втриват разтвора на боята и водата върху черепите и коремите на мишките.

В резултат на абсорбирането на багрилото, могат да видят „кожата, мускулите и съединителните тъкани прозрачни при живите гризачи“. Водещият автор подчертава важността от багрилото да е биосъвместимо, безопасно и ефикасно. Той отбелязва, че планират да продължат да изследват и експериментират с други вещества, които може да превъзхождат тартразина.

Изследователите се надяват, че техните открития ще им позволят да анализират по-детайлно динамиката на тъканите и органите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *