НАСА отхвърли новия си луноход и постави под въпрос кацането на Луната през 2026 г.

Марсоходът, оборудван с бормашина, щеше да търси лед под лунната повърхност на множество места, включително в някои постоянно засенчени кратери. Въпреки че НАСА вече е похарчила 450 млн.

долара за марсохода, отмяната на мисията ще спести само 84 млн. долара.

От НАСА заявяват отвореност към изразяване на интерес за закупуване на марсохода, но при липса на такъв до 1 август, той ще бъде разглобен за повторно използване на частите му в бъдещи мисии. Фил Мецгер от Университета на Централна Флорида изразява загриженост от отмяната, като я нарича “много лоша грешка” за НАСА, особено поради целта на агенцията да приземи хора на южния полюс на Луната през 2026 г. като част от програмата “Артемида”.

Той предвижда възможен негативен ефект върху планирането на мисии с екипаж. Отмяната на мисията подчертава финансовите затруднения, пред които са изправени НАСА и други американски правителствени агенции.

През тази година НАСА получава с 8.5% по-малко средства от поисканите, което е под 25 милиарда долара. Грант Трембли от Центъра по астрофизика “Харвард и Смитсониън” отбелязва, че отмяната илюстрира проблемите в бюджета на НАСА, като предвижда идващи лоши новини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *