Космическото огледало ще разтапя леда на Луната в питейна вода.

Устройството е идея на Британското междупланетно общество, най-старата организация за популяризиране на космоса в света. На Луната техният “еликсир” е замразен. Те искат да го разтопят във вода чрез техника, наречена слънчева концентрация. Автоматизирани кранове първо ще поставят лунния лед в тигел, затворен с въздух.

След това извито огледало ще отразява слънчевата светлина върху леда. Използвайки топлината от концентрираните лъчи, организацията планира да изварява компонентите един по един. След това всеки от тях ще се съхранява в безопасни и компактни форми. Накрая системата ще кондензира компонентите в чиста, годна за пиене вода.

Може да звучи като фантазия, но британското правителство вярва, че визията може да се превърне в реалност. Космическата агенция на Обединеното кралство е инвестирала 30 000 лири в проекта на Британското междупланетно общество. Една от тях планира да произвежда звукови вълни, които да премахват замърсителите от водата. Друга насочва ултравиолетова светлина от светодиоди, за да разгражда вредни компоненти от лунната почва.

Тези футуристични идеи биха могли да намерят пазар само след няколко години. Целта на НАСА е да създаде лунна база до края на десетилетието. За да поддържа човешкия живот, базата ще се нуждае от надежден източник на вода. Десетте технологии се състезават за създаването на този източник.

След това тримата най-добри ще спечелят по още 300 000 лири.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *