Имплантирано първо титаново сърце с магнитна левитация в човек.

Създателите на това устройство се надяват, че то ще бъде използвано за спасяване на живота на много пациенти, които чакат трансплантация. Те също така се надяват, че в бъдеще то може да служи като постоянен заместител на отказали сърца.

Технологията маглев използва силата на отблъскване на магнитни полюси, за да окачи обект във въздуха. Маглев устройството на компания BiVACOR е задвижвано от магнитен ротор и циркулира кръвта безконтактно в тялото на пациента използвайки магнитна левитация.

Бивакомерсиал сочи си партнират с Тексаския институт за сърдечни заболявания, за да имплантират първото изкуствено сърце, задвижвано от технологията маглев в гърдите на пациент, който очаква трансплантация на орган. Сърцето на BiVACOR не се разработва като постоянен заместител, а като междинно имплант, което да поддържа живота на пациентите, докато те чакат да се появи донорско сърце.

На 9 юли хирурзите от Медицинския център в Тексас успешно имплантираха на първия пациент сърцето, задвижвано с маглев, като част от проучване за проверка на безопасността и приложимостта на изкуствения орган. Сърцето от Бивакор успя да запази живота на пациента за осем дни, след което беше успешно заменено с донорско сърце.

Според неотдавнашна актуализация от Тексаския институт за сърдечни заболявания пациентът вече се възстановява добре. Бивакомерсиал се надява, че техният продукт ще спаси много животи и може дори да се използва като дългосрочен заместител на човешкото сърце.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *