Гибелта на екзопланета с размери като на Земята може да извади в светлината на деня много за бъдещето на нашия свят.

Изследователски екип от над 50 учени изследва новата “екзопланета с ултракратък период” (USP). Тя е с размери на Земята и има орбитален период от само 5.7 часа. Изследването се фокусира върху възможното приливно смущение, което може да доведе до поглъщането ѝ от нейната звезда.

Д-р Фей Дай, водещ автор на изследването, обсъжда значимостта на откритието и мотивацията за изследването. Той споделя, че системата TOI-6255 е най-известният предшественик на случай на поглъщане на планети и приливното разрушение ни позволява да изследваме вътрешния състав на скалистите планети. Изследователите анализират TOI-6255 b, която се намира на разстояние от 20.4 парсека от Земята и изпитва приливно смущение.

Тя също така е приливно изкривена, което я прави подобна на футболна топка. Д-р Дай обсъжда и потенциални последващи изследвания, включително изследване с космическия телескоп на НАСА “Джеймс Уеб”. Той разкрива, че до момента са открити около 100 USP, които се изследват за техният насипен състав и орбитални характеристики.

USP и “горещите юпитери” са газови планети с кратки орбити, които предизвикват въпроси за архитектурата на слънчевите системи в галактиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *