Microsoft планира замяна на Windows със система Midori, базирана в облака.

Проектът Midori стартира през 2008 година и официално приключи през 2015 година. Целта му беше да разработи нови иновации в целия софтуерен стек на Microsoft, включително езика за програмиране, операционната система, браузъра, приложенията и др. Една от основните цели беше облачната инфраструктура да осигури максимална производителност и мащабируемост, едновременността да подобри ефективността и производителността, а надеждните мерки за безопасност да гарантират, че операционната система може да изолира проблеми и да предотврати сривове.

Екипът на проекта беше съставен изцяло от инженери, като дори хората с ръководни функции все още допринасяха за кода. Системата, която се разработваше, имаше ядро, в което не се изпълняваше код на трети страни, а всеки драйвер се изпълняваше като процес. Това позволяваше на операционната система да изолира неуспехите и да игнорира кода, причиняващ проблема, за да може винаги да стартира успешно.

По-конкретно, Midori би предотвратил срив, който при Windows може да се случи поради работата на софтуер от трети страни в режим на ядрото на системата. След като тези подробности за Midori се разкриха, Microsoft може да получи информация от своите клиенти относно необходимите функции за бъдещо прилагане. Въпреки това, при сегашната архитектура на Windows, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *