Новият бенчмарк на Geekbench ще тества процесори и графични чипове

С всеки ден все повече компании се стремят да използват генеративно обучение, редактиране на изображения и създаване на чатботове директно на устройството, вместо в облака. Затова и възможността да се измерва производителността на невронните процесори (NPU) става все по-важна за вземането на решения за покупка. Популярното приложение Geekbench, което отдавна се използва за тестване на производителността на процесори и графични процесори, експериментира с нов проект, наречен Geekbench ML (за „Machine Learning“), за тестване на производителността на NPU.

Със стремежа на Microsoft, Intel, AMD, Qualcomm и Apple към по-висока производителност на NPU, Primate Labs ъпдейтва Geekbench ML до версия 1.0 и преименува приложението на „Geekbench AI“, което би трябвало да ги подготви за новата вълна от интелигентни технологии. Според Джон Пул от Primate Labs, работните натоварвания, свързани с изкуствен интелект, се различават по начина, по който могат да се възползват от различни хардуерни компоненти и предпочитаните рамки за изкуствен интелект. Geekbench AI поддържа няколко рамки за изкуствен интелект, като OpenVINO, ONNX, QNN, CoreML и други за различните устройства.

Приложението може да изпълнява тези работни натоварвания поне на CPU, GPU или NPU, ако устройството е съвместимо с тях. За сега, възможно е да се изпълняват тези работни натоварвания на NPU върху устройства с Intel и Qualcomm, но не и с AMD. Въпреки че Geekbench AI достига версия 1.0, екипът на Primate Labs планира редовни актуализации за нов хардуер, рамки и работни натоварвания по необходимост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *