Може да бъдат забранени популярни уебсайтове за “събличане” с изкуствен интелект в САЩ

Технологията има две страни – положителна и отрицателна. Всяка технология може да бъде използвана за зло, особено ако попадне в ръцете на неподходящи хора. Градският прокурор Дейвид Чиу обяви, че законодателите са подали съдебен иск срещу някои от най-популярните уебсайтове, предлагащи на потребителите инструменти за събличане. Тези уебсайтове са били посетени общо над 200 милиона пъти само през първите шест месеца на 2024 година.

Дейвид Чиу изрази загрижеността си за жените и момичетата, които е трябвало да понесат експлоатацията поради дейността на тези уебсайтове. Той спомена също “непредвидените последици” от генеративния ИИ и призова всички да се изправят и да се справят с лошите актьори. Калифорнийските закони за порнография на отмъщението и за deepfake порнография бяха цитирани като важни в контекста на исканата съдебна присъда по случая. Законодателите от Сан Франциско се стремят да премахнат уебсайтовете за разсъбличаване и да им попречат да създават фалшива порнография, с цел да защитят жените и децата от изключително неблагоприятните последици, предизвикани от тези уебсайтове.

Според Дейвид Чиу, всяка жена и дете, които споделят своя снимка онлайн, могат да станат жертва на уебсайтове за разсъбличаване, задвижвани от изкуствен интелект. Тъй като правните действия и предполагаемите онлайн инструменти не са достатъчни, за да спрат този вид уебсайтове, Дейвид Чиу призовава за справяне с проблема в общността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *