Вдигна се тревога в ЕКА поради бързо движещ се космически обект – не е астероид

Обектът, чийто диаметър се оценява на около 50 м, беше забелязан да се устремява към Земята по траектория, която щеше да го отведе неприятно близо до Луната и нашата планета“, пише ЕКА. Сондата, която е на път към по-дълбоките части на Слънчевата система, прелита покрай Земята и Луната, за да се възползва от нашата гравитация, докато се движи в пространството.

Оказва се, че космическият апарат Juice не е с диаметър почти 50 метра. Крилата му със слънчеви панели са с размери 27 метра от край до край, което все пак е доста голямо за сонда в дълбокия космос.

Но той изглеждаше много ярък благодарение на отразяващите си слънчеви панели, така че автоматичната система на ЕКА първоначално прецени, че обектът е по-голяма скала, отразяваща повече светлина. Сканирането на небето за потенциално застрашаващи обекти е от съществено значение.

То ни дава време да се подготвим и ако е необходимо, да евакуираме определен район. „Трябва да знаете какво идва, кога ще дойде и колко силно ще удари“, коментира по-рано пред Mashable Ерик Кристенсен, директор на центъра за търсене на обекти, близки до Земята, Catalina Sky Survey в Аризона.

„Не е известно да има астероид, който да се сблъска с нашата планета поне през следващите 100 години“, заявиха от ЕКА. Ето и днешните общи рискове от астероиди или комети – както малки, така и много големи.

Важно е да се отбележи, че дори сравнително малки скали са все още заплашителни, както доказа изненадващата 17-метрова скала, която се взриви над Русия и счупи прозорците на жителите през 2013 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *