Вселената не трябва да съществува, твърдят учени

На края на краищата не е възможно да се върнем назад във времето и да проверим сами. Моделите, които създаваме за тези най-ранни времена, често се поставят под въпрос от нови математически или физически наблюдения.

Поради това, методите, в които сме поставили моделите, налагат да бъдат преоценени. Нещо нови математически или физически наблюдения, които поставят моделите под въпрос.

Екип от физици направи точно това – според новото изследване, прието за публикуване в списание Physical Letters B, ако много от сегашните модели са верни, ние изобщо не бихме съществували. В същото време, Вселената не би съществувала.

Очевидно обаче, засега тук сме, за да задаваме всички тези изпитателни въпроси. Физиците смятат, че откритието е триумф за съвременната физика.

Отчасти, това се дължи на факта, че потвърждава съществуването на полето на Хигс, което е невероятно важно: без него, нищо не съществува изобщо. Това откритие обаче създава проблем.

Много от текущите модели на ранната Вселена вече би трябвало да са били унищожени поради действието на първични черни дупки. Първичните черни дупки са хипотетични обекти, които по ма­са са значително по-малки от съвременните черни дупки и се смята, че са се образували в ранната Вселена.

Според някои съвременни модели, те би трябвало да са предизвикали създаването на множество малки черни дупки във Вселената, което пък би предизвикало сериозни промени в полето на Хигс, които ще бъдат разрушителни. Това налага преояценка на съществуващите модели и поражда съмнения в познанието ни за фундаменталните принципи на физиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *