Учени откриха странни резултати след зареждането на последователността на Фибоначи в квантов компютър

Този експеримент показва потенциален напредък, който може да направи квантовите компютри по-надеждни. Със сегашната технология запазването на кюбитите в техните квантови състояния е несигурно. Кюбитът може да бъде и единица и нула едновременно, което позволява на квантовите компютри да извършват по-сложни изчисления от класическите компютри.

Съществува нужда от изключително контролирана среда за кюбитите. Дори леко нарушение като незначителна промяна в температурата може да доведе до загуба на квантовите състояния на кюбитите и на информацията. Един обикновен кюбит в редица от десет атома запазва квантовото си състояние в продължение на 1,5 секунди.

След като взривиха атомите с лазерна светлина следвайки числата на Фибоначи, кюбитите издържаха цели 5,5 секунди. Тази последователност от числа се характеризира с това, че всяко число е сума от предходните две числа. Физиците обясняват, че когато лазерните импулси следват числата на Фибоначи, те се държат като квазикристална структура, която се придържа към модела, но не е периодична.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *