Визита в читалище Братя Миладинови 1917 г.: духът, който никога не заспива.

Читалището е уникална институция със собствен пулс и реалност. Неговата история започва още през средата на XIX век, по време на българското Възраждане. През ХХ век се появяват и т.нар.

домове на културата, създадени по съветски образец. Днес може да откриете читалище на най-различни места – от някое китно селце до сгушена сграда нейде из големия град. Движещата сила зад читалище “Братя Миладинови 1917 г.”

са неговият председател Атанас Рангелов, секретарят Росица Велева и неофициалната емблема на учреждението – Калитко Миленов. Сградата на читалището е проектирана за мултижанрова употреба. Най-знаковата архитектурна черта е първият амфитеатрален салон в София.

В момента читалището е инвестирало в планов проект за реновация на салона, която ще постави учреждението на картата на културните центрове в страната. Читалище “Братя Миладинови 1917 г.” разполага с над 20 школи и организира събития, има собствен месечен културен афиш, и отскоро е влязло и в културния календар на столицата.

Традициите оживяват всекидневно в школите, репетиционните зали и културните събития, които обединяват поколения в своеобразен мост между миналото и бъдещето. От 13.09.2024 до 19.09.2024 ще се намерим в една специфична среда между минало и бъдеще, докато сме с двата крака в настоящето. Това е изложбата на Програмата “Незабравените читалища на София”, част от цикъла “Невидима София”.

За нея фотографите Александър Станишев и Ивелина Димчева създават визуален разказ на тези иманентни културни гръбнаци на българското общество.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *