НАСА потвърждава разработването на нова часова зона на Луната

През април Белият дом публикува политически меморандум, в който нарежда на НАСА да създаде новия стандарт до 2026 г.

Повече от пет месеца по-късно в потвърждението на космическата агенция се посочва, че тя ще работи със „заинтересованите страни от правителството на САЩ, партньори и международни организации за стандартизация“ за създаването на координирано лунно време (LTC). Неговите теории на относителността казват, че времето се променя спрямо скоростта и гравитацията.

Времето се движи малко по-бързо на Луната поради по-слабата ѝ гравитация. Земният часовник на Луната би спечелил около 56 микросекунди на ден, което може да обърка изчисленията, необходими за бъдещи мисии, изискващи точност.

В меморандума на Белия дом от април се нарежда на НАСА да работи с министерствата на търговията, отбраната, държавата и транспорта, за да начертае курса за въвеждане на LTC до края на 2026 г. Споразуменията включват нарастваща колекция от 43 държави, ангажирани с норми, които се очаква да бъдат спазвани в космоса. Програмата на НАСА за космическа комуникация и навигация (SCaN) ще ръководи инициативата.

Една от целите на LTC е в бъдеще да може да се разширява към други небесни тела, включително Марс. Времевият стандарт ще се определя от среднопретеглената стойност на атомните часовници на Луната, въпреки че тяхното местоположение все още се обсъжда.

НАСА планира да изпрати мисии с екипаж до Луната чрез програмата си Artemis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *