Моделът на изкуствения интелект предвижда престъпно поведение в над 80% от случаите

Системата интегрира кадри от видеонаблюдение, статистически данни за престъпленията, данни за позициониране и други данни, за да търси сигнали и да прогнозира вероятността да се случи престъпление. Първата анализира исторически данни за престъпна дейност и ги съпоставя с други фактори, например местоположение и време. Ако в даден район има многобройни съобщения за престъпления, извършени късно вечер, системата с изкуствен интелект ще го отбележи като място с висок риск в своята топлинна карта на престъпността, което ще позволи на полицейското управление, отговарящо за района, да отдели повече служители за възпиране на потенциални престъпници.

Като предоставят на правоприлагащите органи топлинна карта на района, който покриват, те могат да видят потенциални горещи точки на престъпност в реално време чрез прогнозна карта на престъпността (PCM). Това дава възможност за по-добро разпределение на полицейските служители и за по-ефективно покритие. В крайна сметка това трябва да помогне на полицията да бъде по-активна, вместо просто да реагира на събитията, когато те се случат.

Ако данните, които системите с изкуствен интелект използват, се актуализират активно, тогава те биха могли да проследяват промените в момента на тяхното настъпване. Ако има силно полицейско присъствие в район, склонен към престъпления, престъпниците може да се преместят в други райони, за да извършват незаконните си дейности. Но ако Dejaview може да предвиди къде ще се случи това, тогава правоприлагащите органи биха могли да спрат разширяването на престъпността в други райони.

Tя се прилага стриктно само за лица, за които се счита, че са изложени на висок риск от извършване на друго престъпление. Системата с изкуствен интелект ще проследява движението на тези лица и ще открива дали те са нарушили ограниченията за местонахождението си (например тези, които са под домашен арест или са предсрочно освободени). Но освен това тя би могла да определи дали конкретното лице се е отклонило от ограниченията си поради основателни причини (като работа или спешен случай).

След това тази технология с изкуствен интелект би могла да анализира поведенческите модели на това лице и да изчисли вероятността то да се върне към престъпните си навици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *