Откриха символ от сериала Star Trek на повърхността на Марс

За съжаление, би било крайно нелогично да се твърди, че десант на Звездния флот се е разхождал в близост до обхожданата от “Кюриосити” територия, тъй като изображението е на обикновена марсианска скала, която по случайност прилича на символа от Star Trek. Първоначално изображението е публикувано на сайта за необработени изображения на Марс “Кюриосити”, предоставено от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА.

То е заснето с лявата навигационна камера на марсохода в марсианския ден, или сол 4062, от мисията на 9 януари. Астрономът любител Скот Аткинсън забеляза символа и се пошегува с него в Twitter.

“Обзалагам се, че феновете на Star Trek от екипа на @MarsCuriosity са се усмихнали широко, когато са видели това ново изображение да се появява на екраните им”, написа Аткинсън на 10 януари заедно с изображението и близък план на знака. “Кюриосити” кацна на Марс на 5 август 2012 г. Като част от тази дълга мисия той изкачва планина, наречена планината Шарп (или Еолис Монс), и разглежда вградените в нея слоеве, за да види как е текла водата в древното минало на Марс.

Успехът на “Кюриосити” в кратера Гейл позволи на НАСА да изпрати последваща мисия на марсохода – Perseverance – в кратера Джезеро на Червената планета през 2020 г. Perseverance ще търси следи от древен живот на Червената планета.

НАСА също така планира мисия за връщане на проби от Марс, която трябва да донесе тайници със скали, но проблеми с финансирането и технологиите вероятно ще отложат очакваната дата на връщане през 2031 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *