Глоба от 16,5 млн. долара за Avast за продаване на данни на потребители под прикритие

Федералната търговска комисия на САЩ наложи глоба на Avast в размер на 16,5 млн. долара за събиране и продажба на информация за клиенти без тяхно съгласие. Забранява се продажбата на потребителски данни за рекламни цели.

Avast е бил разследван от 2014 г. до 2020 г. за събиране на информация за сърфирането на потребителите в интернет и продажбата на тези данни за рекламни цели. Предприети са действия за анонимизиране на информацията, но комисията е установила, че това не е било достатъчно, тъй като данните били продавани с уникални идентификатори за всеки браузър. Заповедта на регулатора забранява на Avast да представя невярно какво прави със събраните данни и да продава или лицензира данни за сърфиране от продуктите си на рекламодатели.

Също така, Avast трябва да изтрие всички данни за сърфиране в интернет, получени от Jumpshot, и да уведоми засегнатите клиенти за продажбата на техните данни без тяхното знание. Представител на Avast заяви, че компанията е ангажирана с мисията си да защитава и дава възможност за дигитален живот на хората. През януари тази година Avast постигна споразумение с Outlogic и InMarket, забраняващо им да продават информация, която може да се използва за проследяване на местоположението на потребителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *