Ученици инжектират пациент с каша, за да порасне нов черен дроб

След десетилетие на разработка биотехнологичната компания LyGenesis обяви, че за първи път на пациент е приложен коктейл от дарени чернодробни клетки, за да се превърне в малък, но функциониращ черен дроб. Инжекцията с клетъчна терапия е била извършена на 25 март, съобщава Wired, в рамките на клинично изпитване фаза 2а, при което лечението ще бъде приложено на 12 възрастни с чернодробно заболяване в краен стадий (ESLD). Всяка година около 4.5 милиона възрастни в САЩ са диагностицирани с чернодробно заболяване и над 50 000 умират от него според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Чрез увеличаването на дори само малко количество чернодробна маса лечението може да осигури значително облекчение на тежкоболни пациенти, които не могат да получат трансплантация. Черният дроб, както и почти всеки друг човешки орган, винаги е в недостиг. Списъкът на чакащите за чернодробна трансплантация е близо 10 000 души.

Дори тези, които са получени в добро състояние, може да не са подходящи за трансплантация. Но изследователите казват, че могат да използват тези изхвърлени черни дробове, като за всяко лечение са необходими само малък брой извлечени клетки, наречени хепатоцити. За да лекуват своя човешки пациент, изследователите вкарват милиони хепатоцити в лимфни възли в близост до черния дроб с помощта на тръба, насочвана с камера и ултразвуково изображение.

Решаващ фактор е уникалната способност на черния дроб да се самолекува чрез химически сигнали, изпращани от увредената тъкан, които казват на здравата тъкан да се възстанови. Досега това е тествано при животни с убедителни резултати. В едно от проучванията, проведени през 2020 г. от изследователите на LyGenesis, е установено, че мишки, на които е инжектирана клетъчна каша, успешно са отгледали достатъчно чернодробна тъкан в лимфните възли, за да компенсират болния си черен дроб.

Друго проучване от същата година, проведено от някои от същите изследователи, установява, че прасетата, които са получили лечението, не само са възстановили функцията на органа, но са израснали нови черни дробове, които са толкова по-големи, колкото по-увредени са били първоначалните. Все още има много несигурност по отношение на това как подходът ще работи при хората. Изследователите не са сигурни колко клетки ще трябва да се инжектират, за да израсне функциониращ черен дроб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *