Huawei FreeClip – бъдещето на отворения слушалки дизайн (Преглед)

Open-ear дизайнът е за всички, които искат удобството и практичността на малките слушалки, но не могат да търпят гумените тапи в ушите си. Е, Huawei FreeClip предлагат изцяло нов прочит на това какво могат да представляват true wireless слушалките в бъдеще. Те са иновативни, удобни и най-важното – универсални, буквално. Какво точно имам предвид, ще разберете по-надолу в ревюто.

Закрепя се за ухото по-здраво, отколкото изглежда. Бързам да го отбележа, защото навярно това би било първата мисъл, когато видите слушалките, поне за мен беше. И да, първия ден е възможно да изпробвате няколко различни позиции на носене, но когато успеете да уловите правилната – няма помръдване. Сериозно, пробвах тичане, интензивни тренировки, дори скачане на въже и нищо не успя да събори слушалките.

Името на сегмента не е случайно – наистина мисля, че този дизайн има потенциал да бъде така нужен и крайно закъснял ъпгрейд на open-ear слушалките, понеже много от тях все още изглеждат по същия начин като тези на Walkman. Huawei FreeClip, освен че предлагат глътка свеж въздух откъм визия, са и много практични и удобни. Това до голяма степен се дължи на теглото им (само 5.6 грама на слушалка) и факта, че всяка една от тях пасва и на двете уши, понеже са напълно идентични. Това решава и проблема с прибирането в кейса, защото няма значение коя в кой слот ще сложите.

Както виждате, тествах черния вариант, но има и лилав, който определено изглежда по-нежно и вярвам, че е насочен повече към дамите. Стандартните тъч контроли за паузиране, прескачане, връщане на песни, както и за отговор/прекратяване на обаждания, работят, независимо коя част на слушалката докосвате. Добре дошъл е и IP54 сертификатът, който гарантира безпроблемното използване по време на тренировки, дори при изпотяване. Когато използвате Huawei FreeClip, чувате музиката ясно, но също и долавяте звука от околната среда.

Изтъквам този факт, защото, ако търсите слушалки, които да блокират шума във фитнеса, градския транспорт или в самолета, това не са те. Традиционна слабост на open-ear дизайна е, че пропуска звук и ако някой е близо до нас в относително тиха среда, има вероятност да долови поне нотки от това, което слушаме. Изрично носих слушалките около хора и питах дали дочуват нещо. Не получих нито един положителен отговор и отдавам това на системата за обратни звукови вълни.

Тя е нещо като активното шумопотискане, но наобратно – вместо да използва звуковите вълни, за да блокира идващите отвън звуци, ги използва, за да спре излизащото аудио от слушалките. В микрофоновата система фигурира защита от вятър, както и алгоритъм на многоканална дълбока невронна мрежа. Тази комбинация позволи безупречно осъществяване на връзка между мен и събеседниците ми. Опции за свързване с две устройства едновременно, дори да не са с марката Huawei и да бъдат задвижвани от iOS или Android.

Мобилното приложение AI Life не е задължително, но би предоставило по-голям контрол над всички функции на слушалките. Издръжливостта на Huawei FreeClip с едно пълно зареждане е 8 часа. Ако прибавим и кейса, стойността нараства до 36 часа. Безжично зареждане е налично, но е със скорост от около 2 W и са му необходими около два часа и половина да зареди устройствата.

Този модел е по-интересен и удобен спрямо стандартните модели и същевременно ненатрапчив и по-компактен от този на спортните, които са с кукички. Zвукът е изненадващо добър, като се има предвид, че говорителите не са в ушния канал, а пропускането на външен шум ги прави перфектни за офиса или за пешеходците, които искат да имат слухова представа за околната среда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *