Google позволява на OpenAI да транскрибира милиони часове видео от YouTube за обучението на GPT-4.

Когато един творец качва своя труд на нашата платформа, той има определени очаквания. Едно от тези очаквания е, че условията за ползване на услугите ще бъдат спазвани”, каза Мохан в интервю за Bloomberg миналата седмица.

“Но това не позволява да се изтеглят неща като транскрипции или видеоклипове.” В доклада на The New York Times се твърди, че според източниците членовете на екипа на OpenAI, включително президентът Грег Брокман, лично са помогнали за събирането на видеоклиповете в YouTube.

Твърди се, че OpenAI е използвала Whisper, софтуера си за транскрипция на ИИ, за да събере повече данни за обучение на GPT-4, най-новия и най-добър модел, залегнал в основата на ChatGPT. Докладът може да има огромни последици за OpenAI и за продължаващата битка на Google в челните редици на разработването на генеративен изкуствен интелект.

В изявление за The Verge този уикенд говорител на Google само заяви, че е “видял непотвърдени доклади” за обучението на OpenAI. Условията за ползване на услугите на YouTube забраняват на всеки потребител да сваля съдържание, включително да използва софтуер за това, освен ако няма ясно разрешение от компанията.

YouTube също така забранява използването на видеосъдържание за всякакви “независими” употреби на услугата. Главният технологичен директор на OpenAI Мира Мурати заяви, че “не е сигурна”дали видеоклиповете в YouTube са били използвани за обучение на модела за изкуствен интелект Sora на нейната компания за преобразуване на текст във видео, когато Wall Street Journal я попита през март.

В доклада на The New York Times не се споменава нищо за Sora или за самите видеоклипове от YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *