НАСА забеляза необичаен обект, движещ се с голяма скорост по повърхността на Луната.

И както се оказва, не става въпрос за НЛО – или може би неидентифициран лунен обект, – защото за лунното явление си има напълно човешко обяснение. Въпреки сходните им орбити, все пак беше необходимо перфектно съвпадение във времето, за да се зърне космическият кораб – инженерно постижение само по себе си. Danuri стартира през август 2022 г., превръщайки се в първата мисия на Южна Корея до Луната.

Космическият апарат, който навлезе в лунна орбита през декември 2022 г., е предназначен да помогне за планирането на бъдещи мисии до лунните полюси. Учените от Центъра за космически полети “Годард” на НАСА “се нуждаеха от фин синхрон при насочването на LROC към точното място в точното време, за да зърнат Danuri, казва НАСА. Причината, поради която Danuri се появява като миниатюрна фигурка, а не като конвенционален космически кораб с два слънчеви панела и антена, е, че експозицията на камерата на LRO е била изключително кратка – само 0.338 милисекунди.

В резултат на това според НАСА Danuri изглежда “размазан до десет пъти по-голям размер в противоположната посока на движение поради относително високите скорости на движение между двата космически апарата”. Освен че е замразил във времето орбитален космически кораб, LRO е забелязал и останки от катастрофирали лунни апарати. Миналата година разработената от Danuri камера ShadowCam на НАСА забеляза LRO в пълна размяна на ролите, показвайки как задната част на космическия апарат перфектно отразява слънчевите лъчи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *