Mediatek Dimensity 9400: първият чипсет за смартфони с над 40 млрд. транзистора

Текстът разглежда размера на матрицата на чипсета Dimensity 9400 на компанията MediaTek. Профилите @faridofanani96 и @negativeonehero споделят, че той ще бъде с размер 150 мм², като сравняват с размерите на други графични процесори. Текстът посочва, че този размер на матрицата в смартфонен чипсет е приблизително равен на размера на графичния процесор GT 1030 на NVIDIA, който е предназначен за настолни компютри.

Използването на по-голям размер на матрицата на чипсета предлага ползи като възможността за по-голям брой транзистори, по-голям кеш и по-голям блок за невронна обработка. Въпреки това, се посочва, че недостатъците включват възможно по-висока цена на продукта. Текстът споменава и производствения процес – 3nm “N3E” процеса на TSMC, който се предполага, че ще бъде използван за масово производство на Dimensity 9400.

Процесът може да доведе до по-висока цена на чипсета. Се очаква MediaTek да разреши този проблем, вероятно като увеличи размера на матрицата, но все още няма потвърждение за това. Текстът приключва с надеждата, че по-късно тази година ще има силна конкуренция, както и обещание за предоставяне на сравнения в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *