Невидимата София: загубените кинозали

Днешните зали на старите кина в София са избледняли и са заменени от супермаркети и офис сгради. Едно от последните кина, “Влайкова”, остава като паметник на старата София. Изложбата в галерия nOva art space представя фотографии на Александър Станишев, Георги Андинов и Ивелина Димчева, комбинирани с архивни кадри от златната ера на българското кино. Изложбата проследва първите преживявания на софийското общество пред магията на киното.

През есента на 2023 г. Програмата изследва гаснещите архитектурни съкровища в София с фотоизложбата “Невидима София”. Излагат се също и местата, където столичани прекарват вечерите си пред екраните на кина като Глория палас, Роял, Балкан и други. Сега киното се разглежда предимно като развлечение, а неговите храмове се заменят от мултиплекс кина и молове. Въпреки това, магията на изгубената софийска кинокултура остава неизменна.

Създаването на кино Модерен театър през 1908 г. и по-късно на Одеон кара началото на българската киноиндустрия. Оттам нататък изникват киносалони в целия град. Днес местата на тези културни средища са забравени, но изложбата “Невидима София: изчезналите киносалони” проследява и припомня историите на най-ранните кина в града. Тя разкрива архитектурния десета на фасадите и уникалната атмосфера на интериора.

Програмата счита, че паметта и културното наследство си заслужават да бъдат съхранявани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *