Невидима София: Изчезналите киносалони

Програмата и L’Europeo организират заедно изложба в галерия nOva art space, която представя фотографии на Александър Станишев, Георги Андинов и Ивелина Димчева, съчетани с архивни кадри от златната ера на българското кино. Изложбата проследява и припомня първите трепети на софийското общество пред магията на киното. В допълнение, фотоизложбата “Невидима София” разкрива гаснещите архитектурни съкровища в улиците на столицата.

Изложбата “Невидима София: Изчезналите киносалони” проследява историите на най-ранните кина в София. Фоторазказът представлява пътешествие в началото на XX век и се фокусира и върху архитектурата, и върху интериора на кината, които са изчезнали, но които са оставили след себе си неповторима атмосфера. Съвременните мултиплекс кина и молове са заместили храмовете на киното, но те не могат да изместят магията на изчезналата софийска кинокултура.

Но “София – кино” е паметник и днес се възприема като платформа, която представя и разкрива културното наследство на София. Българската киноиндустрия започва през 1908 година със създаването на кино “Модерен театър” и по-късно на “Одеон”. Оттам нататък изникват киносалони по цялата столица и по други места в страната.

Днес локациите на тези знакови културни средища са забравени, а сградите на някои от тях отдавна вече не съществуват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *