Префразирай заглавието “3 Body Problem на Netflix разкрива астрономическа загадка, която предизвиква самия Исак Нютон (ВИДЕО)”

Проблемът за трите тела е реална астрономическа загадка, която е подлудила някои от най-великите математически умове в историята. Точно да се предвиди траекторията на три тела, които се привличат взаимно от гравитацията, е измамно прост предизвикателство. Учените се опитват да намерят решение на този проблем в продължение на векове, но в голяма си част не са успели. Нютон излага законите си за движението и универсалната гравитация, след което се натъква на проблема с трите тела.

Математичкият хаос, открит в проблемите с три тела, представлява статистически вероятности за решенията. Системата от три тела е твърде сложна, за да бъде решена с едно аналитично уравнение. Френският математик и теоретичен физик Анри Поанкаре открива, че общият проблем за трите тела просто няма решение поради принципа на математическия хаос – система, която е твърде сложна с твърде много променливи. Въпреки това, някои видове проблеми с три тела са решими, като например ограничената задача за три тела, където масата на третия обект може да бъде пренебрегната.

Изкуствените компютри са въведени в средата на ХХ век и са от изключителна полза при планирането на мисии в дълбокия космос. Въпреки това, когато става въпрос за проблеми с три тела, които не попадат в определените йерархии, всички залози са изключени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *