Всички модели iPhone 16 ще имат екшън бутон, но ползата му е спорна.

Екшън бутонът заменя превключвателя, който активира функциите “звънене” и “тишина” в моделите iPhone 15 Pro на Apple. Стандартните модели iPhone 15 и iPhone 15 Plus запазват традиционния превключвател “звънене/тишина”.

По подразбиране бутонът все още активира тези две функции чрез продължително натискане, но потребителите могат да го настроят да активира и други функции. Бутонът може да активира редица други функции, включително бързо отваряне на приложението на камерата или активиране на фенерчето, гласови бележки, режими за фокусиране, превод и функции за достъпност като лупа.

Някои потребители са настроили екшън бутона да активира/деактивира функцията Mute, за да имитира физическия превключвател Mute, който е заменил. Други сматрат, че бутонът им спестява време за достъп до по-стандартни функции, които иначе биха изисквали навигация из екранните менюта.

Някои потребители са имали проблеми с намирането на специален случай на употреба на екшън бутона, като този, който случайно бива натиснат, когато се опитват да регулират нивата на звука. Според слуховете Apple ще добави “бутон за заснемане” в следващия модел на iPhone.

Понастоящем бутонът реагира само на продължително натискане, но потребителите изразяват желание за възможност за задаване на различни настройки за кратки, двойни и тройни натискания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *