Известни астрономи ще преразгледат някои от основните ни представи за Вселената.

Текстът може да се раздели логически на параграфи. Ето я реорганизацията:

Параграф 1: “Разполагаме с чудесни данни, но теоретичната основа е с изтекъл срок на годност”, добави той. Саркар и колегите му например предполагат, че Вселената е “изкривена”, след като са изследвали над един милион квазари – активни ядра на галактики, в които газ и прах се поглъщат от свръхмасивна черна дупка.

Екипът установява, че в едното полукълбо всъщност се намират малко повече квазари, което предполага, че едната част от нощното небе е по-масивна от другата, което подкопава представата ни за тъмната енергия- хипотетична форма на енергия, използвана за обяснение на ускореното разширяване на Вселената. Параграф 2: “Това би означавало, че две трети от Вселената просто е изчезнала”, казва Саркар пред The Guardian. Други изследователи предполагат, че космологичната константа, която от десетилетия се използва за обозначаване на скоростта на разширяване на Вселената, всъщност варира в пространството, което би противоречало на стандартния модел на физиката.

Параграф 3: “Намирам за откровено дразнещо, че този принцип не е бил проверен”, казва Саркар пред британския вестник. “Имаме нужда от повече проучвания за това къде, ако изобщо, стандартният модел се разпада”, добавя канадско-американският астроном и директор на обсерваторията “Карнеги” Уенди Фридман. “Не мисля, че има очевидно нещо, което ще издържи проверката на времето”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *