Ментибот е робот с човешки размери, който може да се контролира с естествени гласови команди.

Той се представя като “персонализираният робот с изкуствен интелект, на който можете да бъдете наставник”. Той може да тича, да ходи настрани и дори да се обръща, и всичко това “със същия баланс и контрол като човек”. Производителят Mentee Robotics твърди също, че той ще регулира походката си при вдигане на тежки предмети.

То би трябвало да може да вдига тези тежки предмети с лекота поради факта, че е абсолютно гигантски. Много от моделите също така нямат глава, което със сигурност не е много естетически приятно. Компанията твърди, че това означава, че роботът “не е обвързан с ограничен набор от команди” и че дори може да води разговори с хора.

Всъщност потребителите издават команди на робота чрез естествен език. Това е робот с две ръце и два крака, който на теория може да прави много от същите неща, които правим и ние. Компанията твърди, че можем да го обучим да прави тези неща.

Изглежда, че това работи като друга спорна технология за изкуствен интелект – Rabbit R1. За да научите Menteebot на нова задача, пускате симулирана версия на бота през цифрова версия на задачата. Софтуерът изпълнява задачата отново и отново, докато я разбере.

След това роботът трябва да може да изпълни задачата в реалния свят. Това изглежда като изключително високо обещание, но ще изчакаме да видим крайния резултат. Да се надяваме, че няма да халюцинира и да прави каквото си поиска, както други части от технологията на изкуствения интелект.

Той може да тича, а ръцете и дланите “представят пълен обхват на движение и достатъчно точност за изпълнение на деликатни задачи”. За тази цел има видеоклип, в който той внимателно подава на човек съд за хранене. Макар че е малко вероятно този робот да отговаря на първоначалните рекламни материали, когато пристигне през 2025 г.

(просто погледнете първоначалните обещания, които Humane даде за щифта с изкуствен интелект), той все пак изглежда адски готин. Няма обявена цена, но със сигурност ще бъде много по-висока от гореспоменатата значка за 700 USD. Това е пъргав хуманоиден робот, който тежи над 150 кг.

Menteebot ще се предлага в две разновидности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *