AltStore PAL: Първият магазин за iOS приложения от трети страни стартира в Европа

Тези, които използват iOS 17.4 или по-новата версия на операционната система, могат да получат достъп до магазина за приложения на трети страни, като заплатят 1,50 евро (плюс данък) на година. Оригиналният AltStore, който изисква десктоп компютър и по-трудна инсталация, все още е достъпен безплатно в целия свят. AltStore е известен магазин за приложения на трети страни за iOS от години. Разработен от Райли Тестут, пазарът е домакин на широк спектър от приложения, които Apple може да не разреши в собствения си магазин.

Сега, когато Законът за цифровите пазари (DMA) на ЕС принуди Apple да разреши магазини за приложения на трети страни в iOS, Тестут пусна AltStore PAL като самостоятелна версия. Интересно е, че разработчиците, които искат да представят работата си в AltStore PAL, ще трябва да хостват приложенията си на собствени сървъри. Следователно потребителите на AltStore PAL, които изтеглят приложения от различни разработчици, ще трябва да добавят и оторизират различните “източници” поотделно. Очаквано iOS ще показва множество предупреждения, когато потребителят се опита да инсталира магазин за приложения на трета страна, за да го разубеди да продължи.

Освен това потребителите на iPad в ЕС все още са ограничени до App Store на Apple, тъй като DMA не е накарала технологичния господар да направи друго. В резултат на това известният емулатор Delta – създаден от същия разработчик – също си проправи път към App Store на Apple. Чрез него потребителите на iPhone по целия свят могат да играят игри за NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Advance и Nintendo DS, без да се налага да хакват устройствата си или да прибягват до сложни методи за странично зареждане на приложения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *