Ръководителите на фирми също се притесняват, че изкуствен интелект ще ги измести.

Новият доклад на консултантската компания AND Digital разкрива, че 43% от анкетираните бизнес лидери в САЩ, Обединеното кралство и Нидерландия смятат, че изкуственият интелект може да им отнеме работата на главния изпълнителен директор. Докладът показва, че 45% от анкетираните признават, че тайно взимат важни бизнес решения въз основа на информация, получена с помощта на ChatGPT, което може да бъде доказателство, че замяната на изпълнителните директори с изкуствен интелект може да бъде разузната.

68% от главните изпълнителни директори са заявили, че етичните съображения относно внедряването на изкуствения интелект на работното място имат най-висок приоритет. Според доклада главните изпълнителни директори изразяват тревога относно подготвеността на служителите за използване на технологията, с 44% от тях смятат, че служителите не са готови да използват изкуствения интелект.

Въпреки това, около 34% от главните изпълнителни директори заявяват, че са забранили използването на генеративни инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT на работното място. Миналата година големи компании, особено банките, започнаха да забраняват чатботовете с изкуствен интелект поради опасения, че служителите може случайно да изнасят информация, като разговарят с тях.

Дори и при това, като цяло позицията на изпълнителните директори изглежда лицемерна, тъй като почти половината от тях признават, че използват ChatGPT за взимане на работни решения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *