ИИ асистентът на Meta превзема приложенията под шапката на гиганта

Meta представи Meta AI за първи път миналата година, но той беше ограничен до САЩ и възможностите му не бяха на нивото на конкуренти като ChatGPT и Gemini. Интеграцията на модела Llama 3, обявена също днес, обаче представлява привидно квантов скок за AI на Meta. Сравнителните тестове, проведени от компанията, показват, че с Llama 3 в основата си Meta AI има потенциала да надмине други модели на ИИ от най-висок клас, особено в области като превод, генериране на диалози и сложни разсъждения. Преработеният Meta AI вече е директно достъпен през лентите за търсене във Facebook, Instagram (страницата DMs), WhatsApp и Messenger.

Освен това можете да получите достъп до него на нов самостоятелен уебсайт – meta.ai. Той може да търси в интернет вместо вас, да предоставя препоръки за ресторанти, полети и други или да разяснява сложни понятия. Във Facebook Meta AI може също да взаимодейства с вашия фийд, като ви позволява да задавате въпроси за съдържанието, което виждате, като например най-доброто време за наблюдение на Северното сияние, след като сте разгледали зашеметяваща негова снимка. За щастие, все още можем да използваме лентите за търсене за обикновени търсения на акаунти и хаштагове.

Отговорите на Meta AI не са толкова нюансирани и подробни, колкото това, което Gemini би дал за подобни въпроси, но алгоритъмът на Зукърбърг може да се възползва от две ключови предимства. Второ, Meta AI не е обвързан с една търсачка; той открито използва както Google, така и Bing за обработка на заявките, което премахва потенциалното пристрастие към алгоритмите на някоя от компаниите. Тази функция се появи за първи път в WhatsApp преди няколко месеца и позволи на потребителите да създават изображения, генерирани от изкуствен интелект, въз основа на текстови описания. Оттогава тя се разпространи в Instagram и Facebook.

От днес потребителите на бета версията на WhatsApp и тези, които използват уебсайта за настолни компютри на Meta AI в САЩ, могат да изпробват още по-усъвършенствана версия на Imagine. Тази версия генерира изображения в реално време, докато пишете, като изображението се актуализира, когато добавяте повече подробности, което показва колко далеч е стигнал генеративният изкуствен интелект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *