Android 15 може да предсказва издръжливостта на сторидж чипа ви.

Има лесни стъпки, които можете да предприемете, за да удължите максимално живота на батерията. Но не можете да направите много, за да удължите живота на чипа за съхранение на телефона си.

Като начало, дори няма начин да разберете какъв е оставащият живот на чипа за съхранение на телефона ви. Започна се с информация, свързана със здравето на батерията, като например дата на производство, брой цикли и състояние на батерията, които са полезни фактори, за да разберете кога е време да смените батерията на телефона си.

Част от тази информация беше показана за кратко в страницата Настройки > За телефона > Информация за батерията, преди да бъде премахната в мартенската актуализация Android 14 QPR2. Google планира да разкрие и информация за състоянието на компонента за съхранение на устройството.

И двата набора от информация ще бъдат показани в новото приложение “Диагностика на устройството”. API вече е наличен и активиран в последната версия на Android 15 beta 1.

Това е така, защото кръпката, която Google е изпратила в AOSP, вече е била включена във вътрешната кодова база на Google за Android. Самият API просто прави информацията, която Android вече е събирал, достъпна за (системните) приложения.

Въпреки това стойността на оставащия живот на паметта няма да бъде полезна метрика за всяко устройство, за съжаление. Устройствата трябва да събират и споделят тази информация с операционната система Android чрез Health HAL.

Дали дадено устройство поддържа този API, зависи от OEM производителя или доставчика на чипа за съхранение, тъй като понастоящем Google не изисква устройствата да го поддържат. Ако обаче имате устройство Pixel с Android 15, API за срока на съхранение се поддържа напълно и ще се използва от приложението за диагностика на устройствата, за да ви покаже оставащия срок на съхранение на чипа за съхранение на вашето устройство Pixel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *