Спътниците за еднократна употреба на Маск могат да увредят магнитното поле на Земята

Текст:

Но това може да има вредни последици за магнитното поле на нашата планета, както твърди физикът и бивш изследовател от ВВС Сиера Солтер – автор на спорна и все още нерецензирана статия – в ново есе за The Guardian. Компании като SpaceX на Илон Мъск извеждат в орбита хиляди спътници, а скоро ще последват още десетки хиляди, тъй като интересът към частната космическа индустрия и космическия туризъм продължава да расте.

Компании като SpaceX отдавна твърдят, че изгарянето на сателитите по време на навлизането им в земната атмосфера е безвреден процес. Солтър обаче смята, че тази практика освобождава огромни количества метална пепел, повече от “стойността на Айфеловата кула” годишно, директно в йоносферата.

Тази пепел, особено алуминиевите частици, може да предизвика хаос или дори да пробие нови дупки в озоновия слой на атмосферата, което може да изложи човечеството на опасност на земята. “Земята е сферичен магнит, който заобикаляме с бързо движещи се метални отпадъци.”

“Хора като Илон Мъск и Джеф Безос многократно заявяват, че Космосът е ключът към човешкото дълголетие”, пише Солтър. “А ако е точно обратното?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *