Библиотеката на Луната: важният архив на нашето наследство за бъдещите поколения и извънземни.

Този амбициозен проект не просто се изстрелва към звездите – той се приземява сред тях, осигурявайки хранилище на човешката култура на нашата лунна съседка. Наричана “дигитален артефакт”, тази лунна библиотека се състои от 16 слоя никелови гравюри и цифрови данни – всичко това в диск, който можете да държите в ръка. Тя съдържа еклектична и обширна смесица от съдържание, включително цялата английска Уикипедия и наборите от данни на Panlex. Проектът SETI на Института “Земляни”, частната библиотека на мисията “Арч”, съкровищницата с магически тайни на Дейвид Копърфийлд и архивът за лунно изкуство на “Арч” също украсяват тази небесна колекция, макар че в нея не присъстват биологични образци като ДНК или тардигради.

Архивът на галактическото наследство съхранява не само книги, но и над 30 милиона страници, 25 000 песни и богатство от произведения на изкуството, което го превръща в съкровищница на човешките постижения. Освен това архивът съдържа над 77 000 мултимедийни дигитални артефакти, известни като “Лунаграми”, подбрани от иновативната компания Space Blue. Тези лунограми предоставят панорамна картина на човешката култура, обхващаща спиращи дъха 30 000 години. Въпреки обширното си съдържание, нито един екземпляр от тази огромна колекция не може да бъде физически проверен.

Произведенията са гравирани в тънки никелови слоеве, за да се прочетат, е необходим микроскоп. Мащабното кодиране обхваща и значителна част от цифровото съдържание на архива, включително музика и изображения, като за да се получи достъп до тях, е необходимо да се изучи цифрово кодиране с никелово гравиране. Разработен, за да издържи не само на суровите условия в Космоса, но и на потенциалните разрушения при ядрена война на Земята, този метод гарантира, че съдържанието може да се съхрани в продължение на милиарди години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *