Гигантска змия в древна Индия била по-дълга от училищен автобус.

Научно е открит вид, който е наречен Vasuki inidicus, по името на митичната змия, навита около врата на хиндуисткия бог Шива. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports и е описано като важна част от древния пъзел, помагайки за разбирането на изчезнали видове и големите, върхови змии.

Откритието на вкаменелости в Западна Индия, носи и по-широки сведения за климата преди десетки милиони години. Баджпай и неговият колега установяват, че откритите останки принадлежат на нов вид от изчезналото семейство Madtsoiidae, примитивна змия, която е била подобна на боа и питон.

Изследователите датират Васуки преди около 47 милиона години, след сблъсъка на индийската тектонска плоча с Евразия. Според изследването, мадзоидите са възникнали в Индия и са се разпространили в Северна Африка и Южна Евразия.

Измерванията показват, че Vasuki indicus е бил дълъг между 10,9 и 15,2 метра, което го прави сравним с Titanoboa, която е била рекордьор по големина. Въпреки това, точната дължина и размер на тялото на Vasuki indicus не могат да бъдат определени точно.

Хауърд, палеобиолог и херпетолог, коментира, че откритието е интересно допълнение към познанията за древните влечуги и че миналото е било пълно с гигантски змии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *