Този “кратер” може би е мястото, където втората луна на Земята се е откъснала.

Новият анализ идентифицира кратера, от който е възможно Камо’оалева да е издълбана. Изследователите считат, че това свързва определен астероид с неговия кратер като източник на Луната.

Те предлагат, че може да съществуват още малки астероиди, съставени от лунен материал, които все още предстои да бъдат открити в близост до Земята. В сравнение с другите планети в Слънчевата система, Земята има малко естествени спътници.

Но ние често пренебрегваме допълнителните “минилуни”, които се подвижват в близост до нас. Камо’оалева е открита преди векове и споделя орбитата на Земята със Слънцето.

Учените представят много правдоподобно обяснение за светлината и цвета на Камо’оалева, като я определят като монолит, който е изкопан като едно парче. Препринт статията показва, че кратерът Джордано Бруно е най-вероятният източник на Камо’оалева, като се казва, че големите и млади кратери са по-вероятни източници поради произвеждането на повече фрагменти, които все още остават в космоса или в коорбиталната област на Земята.

Симулациите сочат, че до 400 фрагмента с размери като на Камо’оалева биха били изхвърлени от мястото при удара на астероид с диаметър само 1,66 км. Има вероятност редки изключения да останат в орбита, подобна на тази на Камо’оалева.

Изследователите посочват, че имаме лунни метеорити тук на Земята, които са свързани с кратера Джордано Бруно. Китайската национална космическа администрация планира мисия за вземане на проби от астероид, която ще изследва Камо’оалева и ще я остави тук, за да я проучат земните учени.

Това може да доведе до разбиране за това, какво се е случило с останалите скали, които са излетели в космоса заедно с Камо’оалева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *