Забравете за дългите времеви периоди: учени създадоха диаманти за 150 минути

Всеки децентър диамантов филм се получава само за няколко минути
Синтетичните форми могат да се произвеждат много по-бързо, но обикновено все още изискват интензивно мачкане в продължение на няколко седмици. Нов метод, базиран на смес от течни метали, може да създаде изкуствен диамант за броени минути, без да е необходим гигантски натиск.

Този метод е еквивалентът на налягането, което усещаме на морското равнище, и десетки хиляди пъти по-малко от обичайно необходимото налягане. Екипът, който стои зад иновативния подход, ръководен от изследователи от Института за фундаментална наука в Южна Корея, е уверен, че процесът може да бъде ускорен, за да се постигне значителна промяна в производството на синтетични диаманти.

Разтварянето на въглерод в течен метал за производството на диаманти не е нещо съвсем ново. Преди половин век например General Electric разработи процес, при който се използва разтопен железен сулфид.

Открит е метод за отглеждане на диаманти при налягане от 1 атм и при умерена температура, като се използва течна метална сплав. Намаляването на налягането е постигнато с помощта на внимателно смесени течни метали: галий, желязо, никел и силиций.

Специално изработена вакуумна система е била изградена в графитен корпус, за да се нагрее много бързо и след това да се охлади металът, докато е бил изложен на комбинация от метан и водород. При тези условия въглеродните атоми от метана се разпространяват в разтопения метал, като се явяват семена за диамантите.

Само след 15 минути малки фрагменти от диамантени кристали се изтласкват от течния метал точно под повърхността, а при два часа и половина излагане се получава непрекъснат диамантен филм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *